Skip to the content

Vanliga frågor

Allmänt

Originaldelar har alltid bäst funktion och livslängd.

Bromsbelägg, en förbrukningsvara som behöver bytas med jämna mellanrum.

Avgassystem, Många bilar har relativt okomplicerade som du kan byta själv utan problem.

Länkarmar, inte så komplicerat. Du behöver kunna hissa upp bilen ordentligt. Tänk på att det behövs en fyrhjulsinställning när länkarmarna är bytta.

  • Kontrollera glykolen så att det är rätt mängd glykol i kylarvätskan. Det ser till att inte kylsystemet fryser.
  • Använd vinterspolarvätska som inte fryser.
  • Håll koll på batteriet så att det mår bra och är fräscht. Ju kallare yttertemperaturer det är desto mindre orkar batteriet. Se till att det är laddat, framförallt om du kör många korta sträckor.
  • Smörj silikonspray på tätningslisterna runt dörrar och till bakluckan.
  • Smörj låsen

Avgas

Det är ett tecken på att avgassystemet är trasigt.

Avgassystemet är en av delarna på ett fordon som är ganska enkelt att laga. Istället för att byta ut avgassystemet så kan man ersätta enstaka komponenter som är trasiga.

Besiktning

Besiktningsbolag brukar marknadsföra sig i anslutning till att det är dags för kontrollbesiktning. Har du en personbil eller lätt lastbil som har besiktats mer än två gånger så ska du besikta bilen senast 14 månader efter den månad då den föregående besktningen utfördes. Är du osäker så kan du gå in på Transportstyrelsen och se när det är dags för ditt fordon.

En ny personbil ska besiktas för första gången senast 36 månader efter att fordonet togs i bruk.

Bilbatteri

Batteriet laddas när du kör bilen, mer när du kör längre sträckor. Om bilen används sällan bör du använda batteriladdare med underhållsladdning.

Följ instruktionerna på batteriladdarens förpackning. Vanligtvis ska du koppla den röda klämman till pluspolen och den svarta till minuspolen. Nästa steg är att sätta på laddaren. Ofta tänds en grön lampa när laddaren är påslagen och fungerar som den ska. När batteriet är färdigladdat kopplar du ur laddaren, slår på tändningen och ser om bilen startar.

Ett väl omhändertaget bilbatteri har en livslängd på cirka 5-6 år. Om bilen är svårstartad, eller inte startar lika fort som tidigare kan det vara ett tecken på att batteriet behöver laddas eller bytas ut.

I de flesta bilar är det inga problem att byta ett bilbatteri själv, men i vissa fall krävs det att det görs av en fackman. Kontrollera detta innan du byter ditt bilbatteri.

Bilnyckel

Det finns företag som specialiserat sig på att tillverka och programmera nya nycklar till de flesta bilarna på marknaden.

Det finns företag som specialiserat sig på att tillverka och programmera nya nycklar till de flesta bilarna på marknaden.

Broms

Du kan testa din parkeringsbroms genom att ställa dig i en backe utan trafik. Dra åt handbromsen, trampa ner kopplingen eller lägg ur växeln. Om bilen inte står still så är parkeringsbromsen dålig.

Om det låter illa så fort du trycker ner pedalen så är det sannolikt att bromsbeläggen behöver bytas. Man kan titta på bromsbeläggen, om det slits för tunt så behöver de bytas.

Om bilen ger ifrån sig ett annorlunda ljud när du bromsar eller om bilen svajar fram och tillbaka vid inbromsning så är troligtvis bromsbeläggen slitna.

ABS, antiblockeringssystem eller anti-lock braking system är ett system som gör att hjulen inte låser sig när man bromsar. Bromskraften varierar vid inbromsning vilket gör att det kan kännas som att bromspedalen darrar. Bromssträckan kortas vid hårda inbromsningar och styrförmågan bibehålles vilket är fördelar med systemet.

Bromsvätska är viktigt för att bromsarna ska fungera som det ska. Byt gärna ut bromsvätskan efter cirka 3000 mil eller vartannat år föreslår många bilfabrikanter. Antingen kan man göra det själv, men det behövs ofta specialverktyg och kan vara ganska skitigt.

Chassi

Vissa delar i chassit kan du byta på egen hand.

Demontering

Du skrotar din personbil genom att lämna den på ett mottagningsställe för uttjänta bilar eller till en auktoriserad bilskrotare.

En bildemontering, eller bilskrot, är en plats där bilar och andra motorfordon dräneras från miljöfarliga vätskor och sedan plockas isär i sina beståndsdelar.

I de flesta kommuner är skrotning av bilen kostnadsfri. Sakas det delar i bilen som till exempel växellåda eller däck kan det tillkomma en avgift. En del kommuner erbjuder även gratis hämtning av bilen om man inte kan leverera den själv, medan andra hämtar mot en avgift.

Dragkrok

Ja, du kan byta ut en fast dragkrok. Fordonet måste genomgå en begränsad registreringsbesiktning inom en månad och monteringsanvisningen för dragkroken ska tas med vid besiktningen.

Om dragkroken är lös ska den tas loss och sättas fast igen enligt monteringsanvisningen. Det är viktigt att dragkroken är ren och torr, smörj bara in kulan för draghandsken.

Det finns olika typer av dragkrokar. Välj en som passar dina behov.

Fast dragkrok
En fast dragkrok sitter alltid på plats och du slipper ta av och ta på den varje gång den ska användas, det finns inga rörliga delar som kan fela och den är dessutom billigast.

Avtagbar dragkrok
En avtagbar dragkrok syns inte när du inte använder den. Inga verktyg behövs för att montera eller demontera kulan.

Infällbar dragkrok
En infällbar dragkrok gömmer sig bakom kofångaren när den inte används. Med ett enkelt grepp är det bara att fälla ut dragkroken och börja använda den.

Däck

  • Börja med att lägga i handbromsen på din bil. Lossa hjulbultarna ett halvt varv när bilen fortfarande står på marken. Hissa upp bilen och skjut in en stadig och godkänd pallbock som klarar bilens vikt. Pallbocken är en säkerhetsåtgärd om domkraften går sönder. Den hindrar bilen från att rasa ner.
  • Lossa hjulen, skruva av hjulbultarna helt. Passa på att smörja hjulbultarna med lite fett innan de monteras tillbaka, de motverkar rost och slitage.
  • Skruva fast hjulet igen och dra åt bultarna kryssvis.
  • Ta bort pallbocken och sänk försiktigt ner bilen.
  • Dra med rätt moment, kontrollera hjulbultarna med en momentnyckel. Hur hårt hjulbultarna ska vara åtdragna står i bilens instruktionsbok. När du kört ungefär tio mil efter hjulbytet är det dags att efterdra hjulbultarna för säkerthetsskull.
  • Kontrollera däckets lufttryck. Rätt lufttryck gör bilen säkrare och bilen förbrukar dessutom mindre bränsle.

När du kört ungefär tio mil efter hjulbytet är det dags att efterdra hjulbultarna för säkerhetsskull.

Ditt fordon ska ha vinterdäck från 1 december-31 mars om det är vinterväglag. Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober – 15 april. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april – 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april – 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Du kan välja bland många olika sommardäck från olika tillverkare. Titta på bilens registreringsbevis, där framgår det vilken däckdimension som din bil registrerats med. Eventuellt står även vilka alternativa däckdimensioner som passar.

Du kan välja bland många olika vinterdäck från olika tillverkare. Titta på bilens registreringsbevis, där framgår det vilken däckdimension som din bil registrerats med. Eventuellt står även vilka alternativa däckdimensioner som passar

Minsta tillåtna mönsterdjup på vinterdäck är 3mm. Rekommendationen är 5mm för att däcken ska hålla en hel säsong.

Minsta tillåtna mönsterdjup på sommardäck är 1,6mm. Rekommendationen är 3mm för att däcken ska hålla en hel säsong.

Förvara dina däck i stora lufttäta påsar. Undvik sol, UV-strålar och solvärme kan orsaka skador på gummi. Förvara inte däcken i direkt solljus. Däck ska inte förvaras i öppna utrymmen. Förvara dem på en sval, torr och någorlunda ventilerad plats.

Elektronik

Att byta stero i bilen är vanligare än många tror. Det är en av de mer okomplicerade installationer man kan utföra. Fler och fler i Sverige väljer att byta ut den fabriksmonterade huvudenheten.

Om du inte bytt bilstereo tidigare och det är originalenheten som sitter monterad behöver du vanligtvis följande:

  • Monteringsram som är modellspecifik för din bil och säkerställer en sömlös montering.
  • ISO-kablage/Rattstyrningskablage
  • Antennadapter som är modellspecifikt för din bil och det agerar adapter mellan bilens originalkontakter och eftermarknadens standard-ISO.
  • Lead-adapter (rattstyrningskablage) som är specifikt för märket på din nya bilstereo och gör att rattknapparna fungerar.
  • Bilstereo, du kan generellt sett välja vilken bilstereo som helst då en bilstereo oftast inte är modellspecifik.

Ja. Har du en äldre bil som inte har en backkamera så kan du enkelt installera en själv.

Extraljus

Extraljus eftermonteras på bilen för att förstärka bilens originalljus.

Välj vilken styrka och ljusbild som du vill ha. Det finns många valmöjligheter.

Du kan montera extraljus själv. Följ monteringsanvisningar.

Felsökning

Det går att felsöka bilen själv men till det så krävs det att man har en felkodsläsare.

Du behöver en felkodsläsare om du ska felsöka bilen på egen hand.

Fälgar

Använd fälgstorleksguide för att veta vilket däck och fälg som du ska ha på din bil.

Man kan antingen kränga av däcket från fälgen eller pressa av det med speciella maskiner. Det går också att ta bort däcket med vanliga handverktyg. Det är mycket svårt att kränga på ett däck själv på en fälg men det är inte omöjligt.

Det är viktigt att du vet vilken bultcirkel som passar till just din bil. Läs i instruktionsboken vilken storlek på däck och fälg som du har.

Fälgar kan bli slitna och skadade när du tillexempel kör på en trottoar eller skrapar i sidorna på dem.

Glas/rutor

Det bästa rådet är att försöka hålla avstånd till bilen framför. För att undvika att andra bilar ska få stenskott av dig så kan du undvika att svänga in tvärt framför en bil som du precis kört om.

Rutan går att laga. Gör det så snabbt som möjligt så att inte stenskottet blir till en spricka. Då kan det hända att du måste byta hela rutan.

Åk till ett glasföretag som kan laga skadan åt dig. De borras ett hål med en diamantborr. Sen pressas det in en lagningsvätska. Den behöver några minuter för att härda. Man kan ta hjälp av UV-ljus för att skynda på processen.

Hjul

Nej det är inget krav enligt lagen men det är mycket bra att ha ifall bilen skulle råka ut för en punktering.

  • Du kan välja att utrusta bilen med en lagningssats. Den innehåller en luftkompressor och en flaska med däckreparation. Avlägsna det föremål som orsakat punkteringen innan däcket lagas. Med däckreparationen kan man säga att det blir som en extra slang inne i däcket. Omedelbart efter behandlingen måste bilen köras några kilometer. Vid en större skada kan reparationsvätskan rinna ut utan att täta skadan. Det går att köra relativ långt med ett reparerat däck. Byt ut det så snart som möjligt. Kör inte fortare än 60-80 kilometer i timmen.

  • Riktigt reservhjul är ett alternativ där bilens vägegenskaper bibehålls, det finns inga hastighetsrestriktioner eller begränsningar för hur långt du får köra.

  • Nödreservhjul är ett smalare däck än bilens däck. Däcken går i regel att köra 80 kilometer i timmen.

Det beror på vad du utrustat din bil med för typ av reservhjul. Har bilen ett riktigt reservhjul så finns det inga hastighetsrestriktioner. Om bilen är utrustad med ett nödreservhjul så brukar oftast inte hastigheter över 80 kilometer per timme rekommenderas.

Kylarvätska

I bilens instruktionsbok står vilken kylarvätska som passar för din bil.

Kylarvätska består av lika delar glykol och vatten. Glykolens uppgift är att höja kokpunkten och sänka fryspunkten, detta för att förhindra att kylarvätskan fryser när motorn är kall.

I bilens instruktionsbok står det efter hur många år eller hur många mil du bör byta kylarvätska.

Körkort

Har du B körkort får du köra lätt släp med personbil. Totalvikten får då inte överstiga 3500 kg. Släpvagnen får ha en totalvikt på max 750 kg.

Du får köra personbil eller lätt lastbil på högst 3,5 ton. Du får även köra terrängvagn, motorredskap klass 1, trehjulig motorcykel, fyrhjulig motorcykel, moped klass 1 och 2, traktor a och b, motorredskap klass 2. Tog du körkortet före 1 januari 2000 får du även köra terränghjuling och snöskoter. Tog du körkort före 1 juli 1996 för du köra personbil med en totalvikt över 3,5 ton.

Utökat B körkort innebär att man för köra bil och släpvagn med en sammanlagt totalvikt över 3,5 ton upp till 4,25 ton.

Du får med BE körkort köra personbil eller lätt lastbil med en totalvikt på högst 3,5 ton och där en eller flera släpvagnar är kopplade till bilen. Den sammanlagda totalvikten för släpvagnarna får inte överstiga 3,5 ton. Tog du BE körkort före den 19 januari 2013 och har kod 79.06 på baksidan så finns ingen begränsning på släpvagnarnas totalvikt.

Det finns lite genvägar i vissa fall om man redan har vissa typer av körkort eller om du utbildar dig till yrkesförare. Men här kommer huvudreglerna gällande ålder.

  • AM körkort:  15 år
  • A1 körkort: 16 år
  • A2 körkort: 18 år
  • A körkort: 24 år
  • B körkort: 18 år
  • B utökad: 18 år
  • BE körkort: 18 år
  • C1 körkort: 18 år
  • C1E körkort: 18 år
  • C körkort: 21 år
  • CE körkort: 21 år
  • D1 körkort: 21 år
  • D1E körkort 21 år
  • D körkort 24 år
  • DE körkort 24 år

Miljö

Att köpa begagnade bildelar är ett miljövänligt alternativ när du ska köpa delar till din bil. Köp dina begagnade bildelar på laga.se

Motorolja

Om du ska kolla oljan när bilen är varm eller kall råder det delade meningar om. När oljan är varm sväller den, och därför är det bra att bilen inte är helt kall när du kollar. Det viktigaste är att oljan hunnit rinna ner i oljetråget innan du kontrollerar nivån.

Du bör kolla motoroljan i bilen ofta, gärna en gång i veckan om du kör ofta. Om bilen inte används lika frekvent kan det räcka att kolla varannan vecka, eller någon gång i månaden.

Du bör kolla motoroljan i bilen ofta, gärna en gång i veckan om du kör ofta. Om bilen inte används lika frekvent kan det räcka att kolla varannan vecka, eller någon gång i månaden.

Du kan byta motorolja själv, det är oftast inte svårt om du gör det på rätt sätt. Om du ska byta oljan själv bör du dock tänka på att göra det på en plats där du enkelt kan ta reda på motoroljan som spiller ut, för att värna om miljön.

I bilens instruktionsbok hittar du vilken viskositet samt kvalitetsklassning som krävs för din bilmodell.

Servo

Kontrollera nivån på servooljan, det gör du på utsidan av behållaren. Kontrollera vilken typ av servoolja som du ska använda. Det hittar du i bilens instruktionsbok. För att få rätt mängd tittar du på utsidan av behållaren vid motorhuven där en markering finns.

Tecken på att du bör byta servoolja är bland annat: om du ser att servooljan är mörk, om du känner bränd lukt, ökning av rattens motstånd, hör onormala ljud när du vrider på ratten, om du har vätskeläckage.

Kontrollera mängden servoolja i behållaren, de gör du på utsidan av behållaren där servooljan finns.

Det gör du i behållaren för servoolja, vilken som är behållaren hittar du i bilens instruktionsbok.

Spolarvätska

Om du köper spolarvätska för att använda på vintern ska den innehålla alkohol. Spolarvätska avsedd för sommaren innehåller inte alkohol, däremot kan den innehålla andra användbara tillsatser för sommaren. Till exempel insektsborttagning.

Det finns både färdigblandad och koncentrerad spolarvätska. Den koncentrerade spolarvätskan blandar du ut med vatten.

Koncentrerad spolarvätska blandar du ut med vatten.

De flesta nyare bilar har indikatorer i kontrollpanelen när nivån för spolarvätskan börjar bli för låg. Annars går det att utläsa nivån i behållaren som ofta har ett streck. Strecket anger maxgräns för hur mycket spolarvätska som ryms.

Torkarblad

Ja, Det är viktigt att du har fräscha torkarblad för att du ska hålla vatten borta från bilens vindruta.

Det finns många olika torkarblad, ta reda på vilka som passar till just din bil. Det kan man göra på laga.se genom att knappa in bilens registreringsnummer.