Skip to the content

Nya besiktningsregeln

Bilmekaniker reparerar trasig bil

Den 20 maj 2018 börjar den nya besiktningsregeln att gälla. Nu följer inte besiktningsperioden slutsiffran på nummerplåten längre, nu tittar man istället på när den senast var besiktigad.

Tog man ut sin nya bil i maj 2015 så ska den besiktigas senast 31 maj 2018, inom 36 månader då den togs i trafik första gången. Nästa gång den ska besiktigas är 24 månader efter det, alltså senast 31 maj 2020 och därefter med minst 14 månaders mellanrum. Detta oavsett slutsiffra i registreringsnumret.

Nu gäller det att sätta påminnelse i kalendern så man inte missar datumet och riskerar att köra med en bil med körförbud.

Rent krasst så kan du ju nu själv välja vad du vill ha för besiktningsperiod, kanske praktiskt om man inte kör sin bil året runt, men det räcker inte längre med ett registreringsnummer för att veta när fordonet ska till bilprovningen.

Äger du en bil med slutsiffra 4 eller 5 i registreringsnumret bör du vara lite extra uppmärksam nu så du inte hamnar i en dum sits. Redan sedan 1 januari i år har du kunnat besiktiga ditt fordon även fast bilen inte är i inställelseperioden för att få övergången att flyta så smidigt som möjligt.

Du kan läsa mer om detta hos Transportstyrelsen och se besiktningsdatum för ditt fordon här.

Tänk på miljön, återanvänd gärna bildelarna.

Lagagruppen
Skogsväg